Restaurant Zeezout en Foodelicious

CHEFS EN FOODELICOUS

In deze serie komen chefkoks en restauranteigenaren aan het woord over de producten van Foodelicious. Wat zijn hun ervaringen met deze producten en welke zijn favoriet. Waarom werken ze graag samen met Herman en Jaime. Deze keer geven we het woord aan Patrick 't Hart, chef/eigenaar van restaurant Zeezout in Rotterdam. 

Restaurant Zeezout, Patrick ‘t Hart chef/eigenaar

“Zeezout had net zo goed Theelepel kunnen heten, we zaten bij de notaris en hadden een naam nodig”. 

Deze pragmatische houding kenmerkt Patrick ‘t Hart, de gedreven chefkok en eigenaar van restaurant Zeezout. Dat volgens Tripadvisor het beste restaurant van Rotterdam is. Ooit begonnen als souschef bij de Engel (Herman den Blijker), maar te ambitieus om in de schaduw van een ander te blijven. De stap om eigen restaurant te beginnen heeft Patrick lang voor zich uitgeschoven. “Je eigen toko geeft altijd gezeik”. Uiteindelijk kreeg ambitie toch de overhand en startte hij visrestaurant Zeezout. Waarom de keuze voor vis? Weer volgt er een pragmatisch antwoord: “Daar vroeg de markt om, er was nog geen visrestaurant in Rotterdam. Deze keuze bezorgde ons direct een betere concurrentiepositie”.

Erkenning is leuk, maar het is geen drijfveer

Ook Patrick is wars van dwaze, commerciële bullshitverhalen. Kwaliteit is de hoofdvoorwaarde, anders kun je niets moois neerzetten. Maar zegt hij: “zonder innerlijke motivatie ben je nergens”. Patrick haalt graag het beste uit zichzelf en wilde van jongs af aan al “ergens echt heel goed in zijn”. Erkenning daarvoor is leuk, maar inmiddels geen drijfveer meer. Patrick vertelt hoe hij jaren kookte voor erkenning voor Zeezout. Een Michelin ster, een vermelding in Gault Millau. Door vooral daar mee bezig te zijn vergat hij zijn eigen standaard. Dus: terug naar de basis, z’n innerlijke drive. Want zegt hij: “Mezelf blijmaken vertaalt zich direct naar het bord. En dat maakt onze gasten blij”.

 

         

Business done differently

Diezelfde gedrevenheid ziet Patrick bij Herman. De spullen van Foodelicious zijn gewoon goed. Patrick neemt niet voor niets af wat Herman aanraadt. Toch wordt hun zakelijke relatie vooral bepaald door minder tastbare zaken. Zachte waarden als wederkerigheid, interesse in elkaar, in producten en gerechten, maar ook in vrouw en kinderen zijn voor Patrick belangrijk. Het draait dus om meer dan alleen de euro’s. Wekelijks kan hij tig olijfolies proeven, maar hij heeft er geen behoefte aan. 

Het beste van Foodelicious

Herman gooide tijdens een benefietavond waar Patrick in de keuken stond een doosje Foodelicious“spul” over de heg, Patrick proefde en was hooked. Wat is zijn top 3 van Foodelicious producten? Patrick: “Ik kan wel 10 fantastische producten noemen”.  Z’n absolute favoriet is de clementineolie. Zacht, geurig, subtiel en enorm veelzijdig, want zowel hartig als zoet te gebruiken. De sesamolie van Foodelicious komt op plaats 2, want daarnaast verbleekt elk ander merk. Patrick vertelt dat hij erg tevreden was met de sesamolie die hij voorheen gebruikte. Tot hij die twee naast elkaar proefde. Toen smaakte dat oude merk ineens naar motorolie. Patrick zegt: “Als je mooie producten gebruikt is koken doodeenvoudig. Neem een scheut Foodelicious sesamolie, eenzelfde deel Kikkoman en verse tonijn. Klaar is je gerecht”.  Hij sluit de top 3 af met de Foodelicious 15 jaar oude balsamico. Zo lekker dat je ‘m zou kunnen drinken. Maar, zegt Patrick: “al het spul van Herman is superlekker, het verkoopt zichzelf”. Lovende woorden van een chef die al sinds z’n twaalfde in de keuken staat. 

Patrick, Herman en Jaime

Patrick noemt zichzelf een perfectionist. Datzelfde zegt hij over Herman. Want Herman, samen met zijn vrouw Jaime, zijn de enigen die bij binnenkomst van Zeezout het spinragje in de hoek opmerken. Deze karaktereigenschap staat aan de basis van hun beider succes. Vraag Patrick om Herman in vijf steekwoorden te omschrijven en direct volgt (het onvermijdelijke) antwoord: “geen woorden maar daden”. Dat zijn maar vier woorden, zegt ie, maar ze dekken perfect de lading. ;)

Foto: interieur Zeezout 

 

Restaurant Zeezout

Patrick ‘t Hart

Westerkade 11b

3016 CL Rotterdam

010-4365049

www.restaurantzeezout.nl