Restaurant de Prins van Terbregge en Foodelicious

Chefs en Foodelicous

In deze serie komen chefkoks en restauranteigenaren aan het woord over de producten van Foodelicious. Wat zijn hun ervaringen met deze producten en welke zijn favoriet. Waarom werken ze graag samen met Herman en Jaime. Het woord is aan Antoine Schweig, chef van restaurant De Prins van Terbregge. 

Antoine Schweig, chefkok restaurant de Prins van Terbregge.

Antoine werkt sinds 2005 bij de Prins van Terbregge, eerst als zelfstandig werkend kok en sinds 2010 als chefkok. Hij maakte een klein uitstapje, maar kon z’n draai elders niet vinden. Dus terug naar de Prins en daar kookt hij nog altijd met veel passie en plezier. Zijn droom was timmerman worden, maar hij stond thuis al jong achter de pannen. En met een oom die ook kok was als voorbeeld koos hij toch voor de koksopleiding. Met je handen werken zit kennelijk in de genen. Volgens Antoine typerend voor werken in een keuken: je wordt familie, je deelt met je staf soms meer dan met je vrouw. Dat gebeurt niet op kantoor. Daar blijf je collega’s, net iets meer dan vreemden. Niets voor hem.

Over de producten van Foodelicious…...

Antoine kwam in aanraking met Foodelicious, door een collega bij de Prins. Deze kok werkte al eerder met de producten van Foodelicious en was overtuigd geraakt van de kwaliteit. De huidige leverancier van de Prins kon daar in zijn ogen niet aan tippen. Op zijn aanraden probeerde Antoine de producten van Herman en was direct onder de indruk. Hermans spul sloot perfect aan bij Antoine’s zoektocht naar de definitie van “smaak”. Rijke smaken, betere kwaliteit en tegen een betere prijs, dan is de keuze niet lastig te maken. De producten van Foodelicious zijn van absurd goede kwaliteit, wat de nummer 1 voorwaarde is in de keuken. Maar, zegt Antoine, “Herman vertelt het verhaal achter de producten. Weet dit over te brengen. Is enthousiast en betrokken”. Plus zijn producten hebben ook een prachtige uitstraling. Want hé, het oog wil ook wat. En zo’n mooie rij flessen in de keuken is een feestje om naar te kijken.

“Alsof je met je smoel in nattig vergemaaid gras ligt…….”

Over de Siciliaanse olijfolie van Foodelicious is Antoine heel duidelijk. Lekker, fris, grassig. Maar eigenlijk zijn alle oliën en azijnen favoriet. Er wordt in de keuken ook volop mee geëxperimenteerd. Een truffeljus die nog lekkerder wordt van een scheutje aceto met truffel, tonijn met pistache en clementineolie, notencakes die een boost krijgen van een scheutje pistache- of pecanolie. Maar ook de siropen van Foodelicious geven verschillende gerechten net dat beetje extra. Zoetige, aardse bietencreme krijgt een frissere toon door een scheutje granaatappelsiroop. Antoine kan er uren over vertellen.  

Foto: tonijn met pistachekorst, clementine- en pistacheolie, langoustine gelakt met Siciliaanse olijfolie.


Foodelicious en de Prins van Terbregge

Kenmerkend voor de samenwerking noemt Antoine vooral de overeenkomst in denken. Hun beider filosofie staat voor: “kwaliteit komt eerst”. Als Herman een product niet goed genoeg vindt, levert ie het ook niet. Ook belangrijk, je kunt Herman bellen voor advies. Die persoonlijke betrokkenheid maakt dat alles soepel loopt. Als je iets nodig hebt wordt het dezelfde dag nog geleverd. Top! Een ander voorbeeld: de hele staf van de Prins van Terbregge ging op cursus bij Foodelicious. Anderhalf uur vertelden Herman en Jaime over alle oliën, hun producenten, de kenmerken, de verschillende smaken etc. Zodat niet alleen de chef weet waar ie mee kookt maar iedereen in het restaurant het verhaal achter de ingrediënten uit de keuken kent. Waarmee iedereen kan uitleggen hoe een gerecht tot stand komt en waarom er met welk product gewerkt wordt. 

Waarin ze op elkaar lijken? Beide mannen werken met plezier. Zonder plezier duurt een leven werken lang. Met plezier wordt alles lichter. 

De Prins van Terbregge

Bergse Linker Rottekade 323

Rotterdam

010 - 4201087

www.deprinsvanterbregge.nl