Restaurant Antichic en Foodelicious

Chefs en Foodelicous

In deze serie komen chefkoks en restauranteigenaren aan het woord over de producten van Foodelicious. Wat zijn hun ervaringen met deze producten en welke zijn favoriet. Waarom werken ze graag samen met Herman en Jaime. 

Ron van Beek, chef/eigenaar van Restaurant Antichic

In het Rotterdamse geen onbekenden, Ron en Ank van restaurant Antichic. Ron kookt graag met de producten van Foodelicious. Zijn signaturedish, de Pappardelle met truffel wordt gemaakt met de salsa tartufata die Ron en Herman ooit samen ontdekten. Ron van Beek vertelt hier over z’n visie op koken, de producten van Foodelicious en de samenwerking met Herman en Jaime.

Ron van Beek’s visie op koken

“Alleen dooie vissen zwemmen met de stroom mee.”

Ron praat makkelijk, graag en vol enthousiasme over kwaliteit. Alles is een beleving, alles draait om ruiken, voelen, proeven. Je kunt een mooi verhaal ophangen, maar als het totaalplaatje niet klopt en je verhaal bullshit is, komen je gasten nooit meer terug. Dat geldt voor eten, voor kleding, voor olie en azijn, voor water. Voor het leven dus.

“Het meeste geld wordt verdiend door gassies zonder passie voor het vak.”

Voor Ron is kiezen voor kwaliteit de meest logische keuze. Dit heeft wel een prijs, een keerzijde. Het meeste geld wordt in deze branche verdiend door gassies zonder passie voor het vak en liefde voor eten. Alles is gecalculeerd. Kosten geminimaliseerd, alles draait om het marketingverhaal. Ketens als McDonalds, sushischuren en wokpaleizen bestaan bij de gratie van deze strategie. Ron: “ik baal ervan dat consumenten dat nog steeds slikken”. Het is zo in tegenspraak met alles waar hij voor staat, met zijn visie op koken en eten. 

De samenwerking tussen Ron en Herman

In februari 2014 gingen ze samen op truffelreis naar Turijn, op zoek naar de beste truffeltapenade. Ze proefden de lekkerste tapenade ooit, met 18% echte truffel. Maar onbetaalbaar. Koks ervaren altijd een spanningsveld tussen topkwaliteit, de kostprijs en wat de gasten daarvoor willen betalen. Ron zou graag aan tafel die dure verse witte truffel over de gerechten schaven. Of heel veel lekkers maken met ganzelever. Maar dat kan gewoon niet. Dus op zoek naar het beste, voor een goede prijs om daarmee je gasten die geweldige avond bezorgen. Uiteindelijk kwamen ze tijdens die truffelreis samen uit bij de salsa tartufata van Acqualagna waar Ron nog altijd met plezier en liefde die signature dish mee kookt. Ron vertelt z’n klanten graag het verhaal achter de Foodelicious producten. Over de superkwaliteit van de Foodelicious olien, de mooie Gran Moro balsamico, die z’n reis begint in een vat van 180 liter en waar na jaren rijpen nog maar twee liter van over is. En natuurlijk hun verhaal achter de truffeltapenade.  

Herkenning en de gunfactor

De relatie met Herman en Jaime omschrijft Ron als volgt: van elkaar leren, elkaar steunen, elkaar beter maken. Hij spart ook graag met Herman, als een product net niet lekker genoeg is. Herkent in Herman de dingen waar hij zelf voor staat. De passie voor kwaliteit, elkaar “iets” gunnen, loyaliteit. Volgens Ron is Herman in z’n hart een nog altijd een banketbakker. In de patisserie is er geen ruimte voor fratsen. Meten = weten. Die manier van werken is Herman eigen. Afwegen, wat kan ik aan, hoeveel heb ik nodig. Creatief, maar binnen eigen gestelde kaders, dan kan er veel. Dat bewondert ie in Herman. En Ron en Herman samen? De samenwerking loopt zo soepel omdat ze allebei hun hart volgen. Mooi man.

Tot slot

Waarom de pappardelle met truffeltapenade de signature dish van Antichic is?

Ron vertelt hoe hij op z’n eerste date met Ank voor haar ging koken. Een prachtvrouw, maar truffels en rode wijn, dat kende ze niet. Ron maakte die geweldige truffelpappardelle, schonk er een prachtwijn bij en Ank is nooit meer weggegaan. Eten = liefde. 

Restaurant Antichic

Ron & Ank

Soetensteeg 1

3011 GR Rotterdam

010-4132925

www.antichic.nl